Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ: Αεροδρόμιο – Ακρόπολη με ταξί χωρίς οδηγό..!

*Ρομπότ θα κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους, υπολογιστές θα υποδεικνύουν θεραπείες… *Ο πρόεδρος του Twitter Ιαπωνίας James Kondo παρουσίασε στο ελληνικό κοινό τον θαυμαστό και γεμάτο προκλήσεις και ανατροπές κόσμο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης *Προσκεκλημένος της Α. Διαμαντοπούλου σε πρόγευμα εργασίας με τον κ. Kondo, ο Λαρισαίος βουλευτής Κ. Μπαργιώτας δήλωσε στην «Ε»: «Ο πλανήτης περνά στην επόμενη φάση του πολιτισμού, στην εποχή των ρομπότ, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ενώ η Ελλάδα μένει κολλημένη στον βάλτο της κρίσης»


ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Ο τουρίστας φθάνει αεροπορικώς στην Αθήνα. Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον αναμένει ένα ταξί, με το οποίο κινείται για 3-4 ημέρες στην Αθήνα βλέποντας όλα τα αξιοθέατα.

Λεπτομέρεια: το ταξί δεν έχει οδηγό ούτε φυσικά το οδηγεί ο ίδιος ο επισκέπτης… Το ταξί είναι αυτοκινούμενο! (self driving car).
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ο μέσος Έλληνας έχει αντιληφθεί ή πιστεύει. Εικόνα σαν αυτή δεν είναι αποκύημα επιστημονικής φαντασίας αλλά θα είναι η πραγματικότητα την επόμενη δεκαετία καθώς οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ώστε το ταξί όχι απλά να κινείται χωρίς οδηγό (αυτό υπάρχει και σήμερα) αλλά ουσιαστικά να «ξεναγεί» τον επισκέπτη μιας πόλης ή μιας περιοχής στα αξιοθέατά της χωρίς να μεσολαβεί άνθρωπος.

Την έκρηξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλές και διάφορες μορφές της καθημερινότητας παρουσίασε ο πρόεδρος του Twitter Ιαπωνίας, πρώην αντιπρόεδρος του Twitter κ. James Kondo, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα προσκεκλημένος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόεδρο την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Kondo μίλησε σε εκδήλωση, ενώ έλαβε μέρος και σε «κλειστό» πρόγευμα εργασίας (working breakfast), στο οποίο προσκλήθηκε (για πρώτη φορά από το Δίκτυο) και μετείχε ο Λαρισαίος βουλευτής του «Ποταμιού» κ. Κώστας Μπαργιώτας. Μάλιστα ο κ. Κ. Μπαργιώτας είχε ζήσει για ένα χρόνο στην πόλη Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στην οποία όπως ανέφερε ο κ. Kondo, η εταιρία uber έλαβε άδεια για ταξί χωρίς οδηγό («το Πίτσμπουργκ δεν είναι μια οποιαδήποτε πόλη αλλά είναι πολύ δύσκολη στην οδήγηση ακόμη και για πολύ έμπειρους οδηγούς», σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός).

«Κι εγώ τι να πάω να πω εγώ τώρα στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα;», ήταν η αυθόρμητη αντίδραση του κ. Κ. Μπαργιώτας όταν έλαβε πρώτος τον λόγο για να απευθυνθεί στον κ. Kondo καθώς μετά το ταξίδι στον κόσμο της ρομποτικής και της υπερσύγχρονης τεχνολογίας έπρεπε να… προσγειωθεί στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

«Φεύγοντας από το πρωινό γεύμα με τον κ. J. Kondo, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ, κ. Άννας Διαμαντοπούλου, και κατευθυνόμενος προς τη Βουλή, όπου γινόταν η συζήτηση για ακόμη ένα κύκλο προαπαιτούμενων, η αίσθηση ήταν πικρή», εξομολογήθηκε ο κ. Κ. Μπαργιώτας στην «Ε» και εξήγησε: «Ο πλανήτης περνάει, φαίνεται, στην επόμενη φάση του πολιτισμού, στην εποχή των ρομπότ, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ενώ η Ελλάδα μένει κολλημένη στο βάλτο μιας κρίσης στην οποία οδηγήθηκε, μεταξύ άλλων, από μια βαθιά καχυποψία για την πρόοδο και την τεχνολογία. Είναι συστηματική η άρνησή της να ενσωματώσει νέα τεχνολογία και να προσαρμοστεί στη σύγχρονη πραγματικότητα. Εισάγει στο δημόσιο διάλογο όρους, όπως τεχνοφασισμός, και δαιμονοποιεί τα πάντα, από τις ανεμογεννήτριες μέχρι τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ο κόσμος, όμως, αλλάζει και μας ξεπερνά. Πρέπει να μάθουμε κι εμείς να αλλάζουμε, εάν επιθυμούμε να επιβιώσουμε».

ΣΧΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην ομιλία του ο κ. Kondo επισήμανε ότι «η χρήση των ρομπότ έχει αρχίσει να επεκτείνεται στην οικονομία και την παραγωγή, ακόμα και στις...διαπροσωπικές σχέσεις καθώς ήδη σε χώρες όπως η Ιαπωνία η χρήση ρομπότ έχει αποκτήσει "φιλικές" διαστάσεις ανάμεσα στις μηχανές και τους ανθρώπους!

Χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως πρόβλημα δημογραφικού έχουν πολλά να επωφεληθούν από τη χρήση ρομπότ, καθώς όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι προστίθενται με ανάγκες φροντίδας, ενώ όλο και λιγότεροι νέοι διαθέτουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο. Τεράστια η συνεισφορά τους και σε ζητήματα υγείας και περίθαλψης όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης».

Ο κ. James Kondo υπογράμμισε ότι «η σχέση ανάμεσα σε ρομπότ και την παραγωγική διαδικασία είναι μία σύνθετη σχέση. Δεν θα είναι μόνο μία σχέση αναπλήρωσης, αλλά συνεργασίας», σημείωσε.

ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Πού βρίσκεται η Ελλάδα απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις;
Είμαστε (σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ) στην ομάδα κρατών-μελών ΕΕ που έχει μείνει πίσω στην ψηφιοποίηση της οικονομίας. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η διαφορά σε αυτή την ομάδα μεγαλώνει. Μερικά παραδείγματα:
Στην Κύπρο ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το e-commerce, ισοδυναμεί με 7,3% του συνολικού τους τζίρου.

\Στην Πορτογαλία (στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 υπαλλήλους) ο τζίρος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αγγίζει το 13% .
Στην Εσθονία, την πρωταθλήτρια των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, η νέα γενιά fiber συνδέει το 86% των νοικοκυριών.
Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα:

Ο τζίρος του e-commerce ισοδυναμεί με 1,2% του συνολικού τζίρου, τελευταίοι στην ΕΕ. Ο τζίρος ηλεκτρονικής τιμολόγησης (πάλι στις επιχειρήσεις με πάνω από 10 υπαλλήλους), αγγίζει το 4,1 % τελευταίοι στην ΕΕ.
Το ίδιο και στο New Generation Access (fiber), όπου αφορά μόνο στο 36% των νοικοκυριών - και πάλι ουραγοί στην ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Kondo, έχει πολλά να δώσει στην εν εξελίξει συζήτηση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ένωση όλων των τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και αλληλοεπίδραση με τον άνθρωπο (cyber-physical systems, internet of things, cloud computing), μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα εργαλεία στον τουρισμό και στην τεχνολογία παραγωγής τροφίμων.

Η 4η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Περιγράφοντας τις εμπειρίες του απ’ όσα άκουσε, ο κ. Κώστας Μπαργιώτας ανέφερε στην «Ε»:

«Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις είχαν και έχουν τρομακτική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Από την ανακάλυψη της φωτιάς στις μηχανές και από εκεί στους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες ανακαλύψεις, μεταξύ άλλων, ανατρέπουν τις σχέσεις παραγωγής, αλλάζοντας διαρκώς το status quo από την καθημερινότητα έως τις γεωπολιτικές ισορροπίες του πλανήτη. Αυτό που ο κ. James Κontogeorgakos περιγράφει ως 4η βιομηχανική επανάσταση, η ανάπτυξη δηλαδή τεχνητής νοημοσύνης, φέρνει όντως για μια ακόμη φορά τον άνθρωπο απέναντι στη μηχανή. 

Επαγγέλματα γεννιούνται και χάνονται, κράτη ισχυροποιούνται ή αδυνατίζουν και μια σειρά ηθικά διλλήματα προκύπτουν, καθώς αυτοκίνητα τρέχουν ήδη στους δρόμους χωρίς οδηγό, ρομπότ κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους προσαρμόζοντας αυτόνομα τις υπηρεσίες στην προσωπικότητα του κυρίου τους και σύντομα υπολογιστές θα υποδεικνύουν την καλύτερη θεραπεία.

Αυτά και άλλα πολλά λέει ο κ. James Kondo γίνονται στις ΗΠΑ και την Ασία. Η Ευρώπη μένει πίσω, καθώς ελάχιστα εργαστήρια και εταιρίες ακολουθούν την τεχνολογία. Και, δυστυχώς, η Πατρίδα κοιμάται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε την άποψή σου...